Goed nieuws! Na het WK Beachvolleybal in 2015 en het DELA EK Beachvolleybal afgelopen zomer, is Apeldoorn opnieuw één van de speelsteden tijdens een groot volleybalevenement: het WK volleybal voor vrouwen in 2022. 

Nederland is samen met Polen gastheer van het WK. Hoewel Nederland al eerder tekende voor de organisatie van het WK en EK Beachvolleybal, is het de eerste keer dat ons land het wereldkampioenschap volleybal mag organiseren.

Unaniem

“De FIVB (Fédération Internationale de Volleyball) is blij twee grote landen te hebben gevonden die beroemd zijn om hun liefde voor sport én het vermogen hebben om sportevenementen van wereldklasse te organiseren”, vertelt FIVB-voorzitter Ary Graca op de site van de NOS. Naast Polen en Nederland, waren ook Japan en China in de race voor de organisatie van dit prestigieuze evenement. “We hebben unaniem besloten dat het bid van Nederland en Polen het beste was. We twijfelen er geen moment aan dat ze een geweldige show gaan neerzetten”,  aldus Graca.

Tweede en derde ronde in Apeldoorn

Naast Apeldoorn, spelen de volleybaldames hun wedstrijden ook in Arnhem (Gelredome) en Rotterdam (Ahoy). Na de openingswedstrijd in Arnhem, reizen de topsporters voor de tweede en derde ronde naar Apeldoorn, Rotterdam en nog drie nader te benoemen steden in Europa af.

Samenwerking

Voor de kandidaatstelling van Nederland kreeg de nationale volleybalbond Nevobo steun van de provincie Gelderland en de gemeente Rotterdam. Samen met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en sportmarketingbureau TIG Sports bereidden zij het bid voor.

Vierde plek

Of de Nederlandse volleybalvrouwen kans maken om een felbegeerde podiumplaats te pakken, kunnen we nu natuurlijk nog niet inschatten. Maar we hebben goede hoop, want op het laatste WK (2018, Japan) eindigden ze op de vierde plaats. Dat is de hoogste eindklassering in de geschiedenis van het vrouwenvolleybal in Nederland.

Beeld: FIVB