Johan Fretz, de winnaar van de nationale Boekhandelsprijs , komt op donderdag 28 maart naar de Centrale Bibliotheek van CODA. Tijdens zijn bezoek geeft hij een bijzondere lezing over zijn boek ‘Onder de paramariboom.’

Het bezoek van de jonge, succesvolle schrijver is onderdeel van de Boekenweek, in de week van 23 t/m 31 maart. Het thema van de Boekenweek is ‘Moeder, de vrouw’. Met de mooiste boeken rond dit thema, een foto-expositie én de lezing van Fretz, besteedt CODA volop aandacht aan de Boekenweek.

Het verhaal van de Paramariboom

Fretz vloog als jongeling de halve wereld rond, maar het Suriname van zijn moeder sloeg hij steevast over. Daar komt verandering in wanneer een aantal gebeurtenissen elkaar in rap tempo opvolgen. Zo ontvangt hij een stapel oude gedichten van zijn overleden grootvader en vlak daarop wordt hij uitgenodigd om een politieke speech te geven in Paramaribo rondom de presidentsverkiezingen. In zijn boek Onder de paramariboom reist Fretz met zijn moeder naar haar geboorteland Suriname. Daar wordt duidelijk dat het land veel meer herkenning oproept dan hij vooraf voor mogelijk had gehouden. Onder de paramariboom is een ontwapenende en geestige roadtrip door Paramaribo, een ontroerend verhaal over een moeder en een zoon, over identiteit en hoop.

Boekhandelsprijs

Naast schrijver is Fretz (1985) ook theatermaker en columnist van Het Parool. Hij debuteerde in 2012 met de roman Fretz 2025 die genomineerd werd voor de Bronzen Uil. Ook reisde door het land met zijn voorstelling De zachtmoedige radicaal die gebaseerd is op Onder de paramariboom. Met deze voorstelling werd hij genomineerd voor de cabaretprijs Neerlands Hoop; met het gelijknamige boek won hij in maart de Boekhandelsprijs.

Ben je erbij?

Wil jij bij deze bijzondere lezing aanwezig zijn? Koop dan je kaarten online of aan de balie van CODA Museum, Centrale Bibliotheek, dok Zuid, de Maten, of bij Nawijn & Polak. Een toegangskaart kost € 7,50 voor CODA-leden of in combinatie met besteding bij Nawijn & Polak óf € 10,00 voor niet-leden/losse verkoop. De toegang is inclusief koffie of thee tijdens de inloop.

 

Beeld: Sanja Marušic