Het is een ‘hot item’: het verduurzamen van je woning of bedrijfsruimte door het plaatsen van zonnepanelen op je dak. Maar hoe zit het eigenlijk met deze vorm van duurzame energie in Apeldoorn? Om daarachter te komen, stellen de gemeente Apeldoorn en de lokale energiecoöperatie een top 30 samen van bijzondere zonnedaken in Apeldoorn. Het meest bijzondere initiatief gaat met de Zonnedak Award naar huis. 

Er is wel een voorwaarde aan deze ludieke ‘wedstrijd’: je moet meer dan vijftig zonnepanelen op je dak hebben. Zowel particulieren als bedrijven komen in aanmerking voor de uitverkiezing tot ‘beste zonnedak van Apeldoorn’.

Zonne-energie

Met de oproep hopen de initiatiefnemers inzichtelijker te maken wat er al gebeurt op het gebied van duurzame energie in Apeldoorn. Erik Vos, lid van deA en initiatiefnemer van de lijst: “We hebben al een lijst samengesteld met informatie die ons bekend is. Maar we gaan ervan uit dat we niet alles in beeld hebben. Veel bedrijven en organisaties zijn op dit moment bezig met het verduurzamen van hun energiegebruik door zonnepanelen”, legt hij uit. Onder andere CODA, Remeha en Draisma zijn al in de lijst te vinden. Ook meedoen? Aanmelden voor de Zonnedak-award kan hier. 

1 miljoen zonnepanelen in 2030

De ambitie van de gemeente Apeldoorn is om in 2030 ruim een derde van de verbruikte energie in Apeldoorn duurzaam op te wekken. Een mix van duurzame energiebronnen moet daarvoor zorgen, waaronder zonne-energie. Dat zou betekenen dat er dan in Apeldoorn zo’n 1 miljoen zonnepanelen geplaatst zijn, wat neerkomt op 375 hectare dak.