Nostalgie: stiekem zijn we er allemaal wel een beetje gek op. Niet voor niks delen we met z’n allen massaal social media posts waarbij foto’s uit vroegere tijden voorbij komen. Vanaf zondag komt de Apeldoornse geschiedenis nog een stukje dichterbij, als mini-erfgoedfestival Apeldoorn 1900 begint. En dit is waarom jij erbij wilt zijn!

Laagdrempelig

“Apeldoorn heeft een rijke historie. Die cultuurhistorie willen we graag dichterbij brengen”, vertelt PR-woordvoerder Hannah Zoer. Daar is ook behoefte aan, merkt ze. “De beelden uit ons CODA archief doen het vaak goed op social media, bijvoorbeeld in lijstjes van ‘toen en nu’. Oók bij jonge mensen. Omdat we merken dat het meer potentie heeft dan alleen een expositie, is er nu dus een mini-erfgoedfestival. Daarmee borduren we voort op ‘100 jaar Hoofdstraat’, dat we vorig jaar met onze partners organiseerden.” Thema van dit jaar is ‘Werk & Ambacht.’

Gratis geschiedenislesje én leuke wandeling

Apeldoorners klagen nog wel eens dat Apeldoorn geen historische stad is. We hebben tenslotte geen grachten of oude stadsmuren, zoals

Jugendstil Apeldoorn 1900

De etalage van Kaldi is omgetoverd tot een prachtige Jugendstil-etalage

bijvoorbeeld Zwolle wel heeft. “Maar deze stad is historischer dan je denkt”, legt Zoer uit. “Kijk maar eens omhoog..” Je ziet dan dat een groot aantal gevels in de binnenstad weer in oude glorie is teruggebracht. Daarnaast zijn maar liefst 40 winkels in de binnenstad voorzien van prachtige Jugendstil-etalages. Op zondagmiddag 2 september kun je om 14.00 uur met een gids van het Apeldoorns Gidsen Collectief meewandelen tijdens een speciale Apeldoorn 1900-wandeling. Ook kun je de wandelroutes ophalen in één van de deelnemende winkels of hier downloaden.

Toffe selfies maken

Zondag 2 september is dé dag om originele foto’s te maken voor Instagram, Facebook of Snapchat. Op het Raadhuisplein is er namelijk die dag een heuse selfiespot met oude voertuigen. De zes oldtimers – waaronder twee kleine vrachtwagens – komen uit de periode rond 1915-1920. Daarnaast zijn er ook diverse fietsen uit begin 1900. Om het plaatje compleet te maken staan bij de voertuigen ook figuranten in kleding uit die tijd. Smile!

Een filmpje voor een prikkie

Wil je een filmpje pakken, dan betaal je tegenwoordig al gauw een tientje. Maar niet bij Apeldoorn 1900 ! Op vrijdag 7 september kun je voor het luttele bedrag van 2 euro heerlijk terug in de tijd met de buitenfilm ‘Parel der Veluwe’. Het laat zien hoe Apeldoorn er in de periode 1912 t/m 1962 eruit zag. Deze nostalgische filmavond is op het Van Reekumplein en begint om 20.30 uur.

Mooie gesprekken voeren

Haspelzaal van de Nettenfabriek, Apeldoorn 1900

Haspelzaal in de Nettenfabriek aan de Spoorstraat in de periode 1900-1910. Beeld: CODA archief

In de bibliotheek is een speciale expositie ingericht waarbij de beroepen van vroeger een hoofdrol spelen. Ook vind je er oude elementen uit de voormalige Nettenfabriek en ontdek je zelfs hoe een lantaarnpaal er pakweg 100 jaar geleden uit zag. Met deze bijzondere expositie hoopt Zoer het gesprek tussen jong en oud op gang te brengen. “Het lijkt me zo mooi dat een ouder of grootouder aan hun kinderen of kleinkinderen laten zien hoe het er vroeger aan toe ging. Voor hen is het een feest der herkenning, terwijl jongeren die herinnering natuurlijk niet hebben. Het lijkt me heel mooi om op die manier jong en oud(er) met elkaar te verbinden.”

De keuze voor de CODA Centrale Bibliotheek is dan ook een bewuste keuze: “In de bibliotheek is een bredere leeftijdscategorie aanwezig dan in het CODA Museum. Door voor de bibliotheek te kiezen maken we de expositie laagdrempelig toegankelijk voor jonge gezinnen en jongeren.”

Groeten uit…

Kaartjes sturen is zo… 1900! In de 40 deelnemende winkels – duidelijk herkenbaar aan de Jugendstil etalages – kun je gratis een setje historische ansichtkaarten ophalen. Herken jij de afgebeelde panden op de ansichtkaarten?

Een bijzonder aandenken

stempel Apeldoorn 1900

Tijdens de workshop ‘Verzegeld’ ga je aan de slag met je eigen stempel

Handletteren is hot en CODA doet er tijdens dit Apeldoorn 1900 nog een schepje bovenop: tijdens de workshop ‘Verzegeld’ kun je in samenwerking met Royal Talens je eigen zegelstempel maken én aan de slag met kalligrafie en handletting.

En weet je wat het fijne is?

Apeldoorn 1900 start komende zondag 2 september, maar duurt nog t/m zondag 28 oktober. Je hebt dus nog alle tijd om deze bijzondere kant van Apeldoorn te ontdekken!

Apeldoorn 1900 is een initiatief van Stichting Cultuurkwartier (CODA, ACEC, GIGANT, Markant in cultuur) in samenwerking met Apeldoorn Marketing, Stichting Centrummanagement Apeldoorn, Erfgoedplatform Apeldoorn, Wijkraad Centrum, Gemeente Apeldoorn, Royal Talens en Comité Open Monumentendag.

Hoofdfoto: Winkelpand (1898-1907) aan de Hoofdstraat (toen nog Dorpstraat). Links ‘Maison de Blanc’, in het rechterdeel Juwelier van der Mey met koninklijke wapenschilden. Beeld: CODA archief