Overzicht gestelde vragen

Onze cityhosts weten bijna alles over wonen, werken, ondernemen en vrije tijd in Apeldoorn!

Hieronder zie je alle vragen die tot op heden zijn gesteld. Als je wilt kun je ze filteren op categorie. Kun je het antwoord op jouw vraag niet vinden? Stel hem dan onderaan deze pagina.

Ondernemen

Ik heb een IT-bedrijf. Geef me één argument waarom ik naar Apeldoorn moet verhuizen.

Ik heb niet één maar een hele reeks argumenten voor je.

Zoals je weet zorgt een concentratie van relevante bedrijven voor een snellere overdracht van kennis en ideeën. Zogenaamde ‘kennis spillover’.

Steden en regio’s met een hoge concentratie bedrijven en hoogopgeleide inwoners profiteren van een hogere productiviteit, hogere consumptie en meer economische dynamiek.

Ik hoor je denken dan kan ik beter naar de Randstad gaan! Bedenk echter wel hoe groter een (Rand)stad, hoe hoger de huurprijzen voor kantoren, lonen voor werknemers en hoe langer de files. Om nog maar te zwijgen van schaalnadelen als milieuvervuiling, criminaliteit en andere leefbaarheidsproblemen.

Het is voor IT-ondernemers dus belangrijk om een zorgvuldige afweging te maken: op welke plek heb ik het minste last van schaalnadelen, maar profiteer ik het meest van schaalvoordelen, zoals die van ‘kennis spillover’? Ik denk dat dat Apeldoorn is. Maar je kunt dat beter zelf beoordelen aan de hand van deze links:

Beantwoord door Cityhost Ralph, Ondernemen Lees verder
Ondernemen

Ik overweeg een nieuwe vestiging te openen, misschien wel in Apeldoorn. Jullie claimen ook al zo centraal en bereikbaar te zijn, net als de helft van de andere gemeenten waar ik nu naar kijk. Hoe maken jullie het verschil?

Tja, dat is een gewetensvraag die we pas echt goed kunnen beantwoorden wat voor bedrijf je hebt, waar je werknemers en klanten gevestigd zijn en waar je al vestigingen hebt natuurlijk. Dat vraagt om een gesprekje met een van de accountmanagers van de afdeling EZ bij de Gemeente natuurlijk. Maar ik kan je wel alvast een paar tips geven om alvast over na te denken, OK?

Allereerst is het waarschijnlijk voor jou van belang dat klanten, leveranciers en medewerkers snel naar je kantoor of bedrijf kunnen op verschillende manieren. Transportbedrijven en klanten hebben behoefte aan goede en snelle wegenstructuren, maar medewerkers willen Tja, dat is een vraag die ik pas echt goed kan beantwoorden als ik weet wat voor bedrijf je hebt, waar je werknemers en klanten gevestigd zijn en waar je al vestigingen hebt natuurlijk. Ik kan je wel alvast een paar tips geven om over na te denken.
Allereerst is het waarschijnlijk voor jou van belang dat leveranciers en medewerkers je snel kunnen bereiken en jij ook snel bij je klanten bent. Iedereen heeft behoefte aan goede en snelle wegenstructuren, maar medewerkers willen kunnen kiezen tussen de auto of het openbaar vervoer.

Apeldoorn ligt centraal in Nederland en dat soort dingen verandert niet zo snel. Met de bereikbaarheid kan dat anders zijn. Dat hangt bijvoorbeeld af van de aanwezigheid van een goede infrastructuur, zowel kwalitatief (“ZOAB of zandweg?”) als kwantitatief (“tweebaans of tienbaans?”). Vergeet daarbij niet om zowel te kijken naar de externe infrastructuur (landelijke, regionale verbindingen) én de interne infrastructuur (de infrastructuur binnen de gemeentegrenzen, onder andere het gemeentelijke wegennet).
Let dus, afhankelijk van het type bedrijf dat je hebt, op zaken als:

• Autowegen
• Spoorwegen
• Fietspaden
• Bereikbaarheid luchthaven

En kijk hierbij niet alleen naar de afstand in kilometers, maar vooral in tijd (niet: “er staat 5 kilometer file”, maar “30 minuten vertraging”). Veel succes met je zoektocht en kijk vooral ook even op onze site naar de info onder het kopje ‘ondernemen’. Doe er je voordeel mee!

Beantwoord door Cityhost Lees verder
Ondernemen

Is het in Apeldoorn ook mogelijk om een bedrijf aan huis te hebben?

Ja, dat komt steeds meer voor. Maar of je aan huis een bedrijf mag beginnen, hangt af van het type bedrijf dat je wilt starten. De gemeente heeft in een bestemmingsplan bepaald wat er in een bepaald gebied of ruimte mag komen, bijvoorbeeld bij verbouwingen of voor nieuw op te richten bedrijven. In het bestemmingsplan van de wijk waar je wilt gaan wonen kun je lezen wat de voorwaarden zijn voor het oprichten van een bedrijf aan huis. Om een ontheffing te krijgen voor het starten van een bedrijf aan huis, is er een aantal criteria waaraan je moet voldoen. In veel bestemmingsplannen staan deze criteria omschreven:

  • Tweederde van de woning moet huis blijven
  • Geen overlast voor de buren
  • Reclame is verboden

Wil je precies weten hoe het zit? Neem dan contact op met een van adviseurs van de Gemeente Apeldoorn:

  • Kim Tilman-den Hartog – bedrijven

Telefoonnummer (055) 580 25 80 / 06 12 34 38 32
E-mail: k.tilman@apeldoorn.nl

  • Elles Masman – woningbouw

Telefoonnummer: (055) 580 25 80 / 06 10 26 82 15
E-mail: e.masman@apeldoorn.nl

  • Jan de Jong – vastgoed

Telefoonnummer: (055) 580 25 80 / 06 51 20 87 56
E-mail: j.dejong@apeldoorn.nl

Beantwoord door Cityhost , Ondernemen Lees verder
Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.