Het Verhaal van Apeldoorn

In het najaar van 2018 organiseert Apeldoorn Marketing het verhaal van Apeldoorn: een serie masterclasses over het heden, verleden en de toekomst van Apeldoorn. Tijdens de masterclasses leren deelnemers alles over de bijzondere architectuur, rijke geschiedenis en de rol van politiek en het koningshuis in Apeldoorn. Daarnaast komen ook thema’s als ‘Vrije tijd’, ‘Wonen’ en ‘Ondernemen’ aan bod.

Onbekend verhaal

Het verhaal van Apeldoorn is een boeiend verhaal dat de moeite van het ontdekken meer dan waard is. En toch kennen heel veel inwoners  dat verhaal nog niet. Van de Veluwe en Schrijftafel van Nederland tot het Koningshuis. Van Apenheul, Apeldoornse Huisjes en bekende Apeldoorners tot gewone en ongewone burgers, hoogte- en dieptepunten in de lokale politiek en architectuur – het zijn zo maar enkele onderwerpen die tijdens de masterclasses behandeld worden. Ook benieuwd naar het verhaal van jouw stad? Boek dan nu je tickets voor een of meerdere masterclasses!

Tickets bestellen

Vorig jaar zaten alle masterclasses vol. Zorg dat je er dit jaar bij bent en claim meteen jouw ticket voor een of meerdere masterclasses!

 1. Geschiedenis: Apeldoorn van Nul tot nu (13 september 2018)
 2. Toeristisch toplandschap (26 september 2018)
 3. Architectuur: de skyline van Apeldoorn (10 oktober 2018)
 4. Politiek en koningshuis: Links, rechts en oranje (31 oktober 2018)
 5. Wonen in Apeldoorn (14 november 2018)
 6. Ondernemende stad (28 november 2018)

Meteen naar:

 

Over de masterclasses

De cursus begint met ‘Apeldoorn Van Nul tot Nu: in zevenmijlslaarzen door de geschiedenis’. Historicus Dolly Verhoeven verzorgt de eerste avond (13 september) een algemene inleiding in de historie van Apeldoorn. De tweede avond (26 september) staat in het teken van vrije tijd waarbij verschillende sprekers aan het woord komen, waaronder CODA directeur Carin Reinders. Zij vertelt meer over de ontwikkeling van de culturele infrastructuur van Apeldoorn. De derde avond (10 oktober) staat in het teken van architectuur, de vierde avond (31 oktober) in het teken van politiek & koningshuis en de vijfde avond (14 november) staat in het teken van wonen. De laatste masterclass wordt gehouden op 28 november met als thema ‘Werken’.

Met de cursus het Verhaal van Apeldoorn, stadsgeschiedenis van Apeldoorn beoogt Apeldoorn Marketing draagvlak te creëren voor de gemaakte keuzes in de citymarketingstrategie van Apeldoorn en voor de zorgvuldige omgang met het cultureel erfgoed van de stad: trots op Apeldoorn en haar historie!

Initiatiefnemers

De cursus wordt georganiseerd door Apeldoorn Marketing. Samenwerkingspartners zijn onder meer CODAErfgoedplatform ApeldoornGemeente Apeldoorn en Historische Vereniging Oud Apeldoorn.

Het programma

1. Masterclass Geschiedenis: ‘Apeldoorn Van Nul tot Nu’

 • Wanneer: donderdag 13 september van 19.30 tot 21.30 uur
 • Locatie: Omnnisport,  De Voorwaarts 55, 7321 MA Apeldoorn
 • Sprekers: Dolly Verhoeven en Huub Hooiveld 

2. Masterclass ‘Ontwikkeling van een toeristisch toplandschap’

 • Wanneer: woensdag 26 september van 19.30 tot 21.30 uur
 • Locatie: CODA, Vosselmanstraat 299, 7311 CL Apeldoorn
 • Sprekers: Carin Reinders, Rémon Ridder en Jan Oosterman 

3. Masterclass Architectuur: ‘De skyline van Apeldoorn’

 • Wanneer: woensdag 10 oktober van 19.30 tot 21.30 uur
 • Locatie: Saxion Apeldoorn (‘Nettenfabriek’), Spoorstraat 29, 7311 PE Apeldoorn
 • Sprekers: Ed van Gent en Hans Menke

4. Masterclass Politiek & Koningshuis: ‘links, rechts en Oranje’

 • Wanneer: woensdag 31 oktober van 19.30 tot 21.30 uur
 • Locatie: Bilderberg Hotel De Keizerskroon, Koningstraat 7, 7315 HR Apeldoorn
 • Sprekers: Johan de Haan, Ben Mouw en Gerrit Steenbergen 

5. Masterclass Wonen

 • Wanneer: woensdag 14 november van 19.30 tot 21.30 uur
 • Locatie: ACEC, Roggestraat 44, 7311 CD Apeldoorn
 • Sprekers: Krista Walter, Karsten Orth en Doesjka Majdandzic 

6. Masterclass Ondernemende Stad: ‘Van schrijftafel tot cleantech’

 • Wanneer: woensdag 28 november van 19.30 tot 21.30 uur
 • Locatie: Rabobank, Eendrachtstraat 133, 7336 AC Apeldoorn
 • Sprekers: Jacob Brobbel 

Meer over de sprekers

Dolly Verhoeven - Gewoon in Apeldoorn. Foto: Bert Beelen

Dolly Verhoeven

Bevlogen hoogleraar Gelderse Geschiedenis en directeur van Storia, historisch bureau met een breed palet aan klanten en opdrachten. Van ambachtelijk historisch onderzoek tot projectleiding en advisering. Dolly Verhoeven werkt in de museumwereld, voor gemeenten en provincies, en voor bedrijven en instellingen.

 

 

 

 

Ilse Harmelink - Gewoon in Apeldoorn

Ilse Harmelink

Directeur-bestuurder van Apeldoorn Marketing, dé citymarketingorganisatie van de stad Apeldoorn. Ilse Harmelink heeft onder meer ervaring als manager Marketing Partners Achmea en manager Marketing & Communication Nationaal Park De Hoge Veluwe.

 

 

 

 

Huub Hooiveld - Gewoon in Apeldoorn

Huub Hooiveld

Van huis uit planoloog, nu is Huub Hooiveld werkzaam als strategisch adviseur bij de Gemeente Apeldoorn en Meppel. Daarnaast als gastdocent verbonden aan de Hogeschool Van Hall Larenstein en lid van het Dagelijks Bestuur van Agrarisch Erfgoed Nederland. “Visieontwikkeling, strategische advisering en verhalen vertellen vormen de rode draad in wat ik doe”

 

 

 


Carin Reinders
Carin Reinders square - Gewoon in Apeldoorn

Directeur-bestuurder van CODA, het cultuurhuis dat een openbare bibliotheek, archief en musea huisvest. Carin Reinders woont in Apeldoorn en is bestuurlijk actief in o.a. Zeeuws Museum en Mode met een Missie.

 

 

 

 


Rémon Ridder

Als regionaal coördinator bij Visit Veluwe, onderdeel van het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen (RBT KAN) is Rémon Ridder verantwoordelijk voor de gemeenten Apeldoorn, Ede, Barneveld, Brummen en Voorst. Uitgebreide ervaring in de gastvrijheidssector en woonachtig in Apeldoorn.

 

 

 

 

Jan Oosterman - Gewoon in Apeldoorn

 Jan Oosterman

Als specialist vrijetijdseconomie op tijdelijke basis actief bij de Gemeente Apeldoorn. Jan Oosterman werkt samen met ondernemers en collega’s aan het programma Welkom in Apeldoorn op de Veluwe, met nieuwe routes voor onder andere fietsen en wandelen, horecabeleid, het aantrekkelijk maken van de binnenstad (ook voor toeristen), Oranje beleven en de vitalisering van onze vakantie-bungalowparken.

 

 

 

Krista Walter - Gewoon in ApeldoornKrista Walter

Directeur-bestuurder bij Wooncorporatie De Goede Woning. Met speciale aandacht voor duurzaamheid en maatschappelijke verbinding in de stad. En als moeder van twee puberzoons is Krista Walter ervaringsdeskundige als het gaat om wonen in Apeldoorn.

 

 

 

 

Karsten Orth  Karsten Orth - Gewoon in Apeldoorn
Ontwerper openbare ruimte bij de Gemeente Apeldoorn. Karsten Orth staat “met beide voeten in de klei” en wil de relatie tussen mens en natuur weer herstellen en in balans brengen. Is al jaren succesvol bezig om de ruimtelijke omgeving van Apeldoorn kindvriendelijker te maken.

 

 

 

 

Doesjka Majdandzic

Stedenbouwkundige bij Typisch Doesjka & senior stedenbouwkundige bij de gemeente Apeldoorn. Werkt aan het verbeteren van de fysieke ruimte (gebouwen en openbare ruimte), maar ook aan hernieuwde trots op ‘het verhaal’ van Apeldoorn.  Betrokken bij het gevelfonds, het Dik Apeldoorns Kookboek, een roadmovie en verhalen voor de toekomst van Apeldoorn.

 

 

 

 

Ben MouwBen Mouw - Gewoon in Apeldoorn
Was van 1990 tot 2006 namens D66 lid van de Raad van de Gemeente Apeldoorn, waarvan ook nog een korte periode als wethouder. Nu is Ben Mouw adviseur/trainer bij ProDemos: het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’ en voorzitter van Erfgoedplatform Apeldoorn.

 

 

 

 

 

Gerrit Steenbergen - Gewoon in ApeldoornGerrit Steenbergen

Directeur Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur (ACEC), financieel directeur bij Max.nl en eigenaar management adviesbureau Steenbergen cc. Tevens is Gerrit Steenbergen betrokken bij online medium Apeldoorn Direct en onafhankelijk denker.

 

 

 

 

Ed van GEd van Gent - Gewoon in Apeldoornent

Sinds 1974 werkzaam als adviseur en stedenbouwkundige. Ook is Ed van Gent bestuurslid van Architectuurcentrum Het Bouwhuis Apeldoorn, gids bij het Apeldoorns Gidsen Collectief en lid van de Gelderse Studiekring voor de Ruimtelijke Ordening (GSRO).

 

 

 

 

Hans Menke
Manager van Architectuurcentrum Bouwhuis in Apeldoorn. De stichting Bouwhuis, en dus ook Hans Menke, wil bevorderen dat meer Apeldoorners zich betrokken gaan voelen bij hun stad, de gebouwen en de directe omgeving. Goede en duurzame bouw, in harmonie met het Apeldoornse karakter is daarbij het uitgangspunt.

 

 

 

 

 

Jacob Brobbel - Gewoon in ApeldoornJacob Brobbel

Manager business development bij Hollander Techniek. Jacob Brobbel is een van de initiatiefnemers van de EnergieFabriek Apeldoorn op het Zwitsal-terrein. Visionair, bedachtzaam, optimistisch.

 

 

 

 

Johan de Haan

Johan de Haan

Promoveerde in 2005 aan de Radboud Universiteit Nijmegen op zijn proefschrift ‘Hier ziet men uit Paleizen.’ Vanaf april 2017 is hij als hoofdconservator verbonden aan Paleis Het Loo. Johan vertelt graag en smakelijk over de rol van Paleis Het Loo en het koningshuis in Apeldoorn.