Verhaal van Apeldoorn

In het najaar van 2018 organiseert Apeldoorn Marketing weer het verhaal van Apeldoorn: een serie masterclasses over het heden, verleden en de toekomst van Apeldoorn. Een van de sprekers is hoogleraar Dolly Verhoeven. Zij gaat aan de hand van hoogte- en dieptepunten in op de veranderende identiteit van Apeldoorn in de loop van de geschiedenis. Daarnaast komen ook thema’s als ‘Vrije tijd’, ‘Wonen’ en ‘Architectuur’ aan bod.

Van alle masterclasses van de editie 2017 zijn filmopnames gemaakt en de samenvattingen zijn te bekijken op deze pagina. Op Regioambassadeurs.nl is een online training ‘word ook stadspromotor van Apeldoorn’ te vinden. In twintig minuten leer je van alles over Apeldoorn, over citymarketing en over de manieren waarop jij kunt meehelpen Apeldoorn op de kaart te zetten. Als je de online test goed doet, krijg je ook een kenniscertificaat.

Boeiend verhaal

Het verhaal van Apeldoorn is een boeiend verhaal en de moeite van het ontdekken meer dan waard. Van de Veluwe en Schrijftafel van Nederland tot het Koningshuis. Van Apenheul, Apeldoornse Huisjes en bekende Apeldoorners tot gewone en ongewone burgers, hoogte- en dieptepunten in de lokale politiek en architectuur – het zijn zo maar enkele onderwerpen die in Het verhaal van Apeldoorn langskomen en behandeld worden.

BESTEL DIRECT TICKETS VOOR DE CURSUS MET 50% KORTING

 

Over de masterclasses

De cursus begint met ‘Apeldoorn Van Nul tot Nu: in zevenmijlslaarzen door de geschiedenis’. Historicus Dolly Verhoeven verzorgt de eerste avond (13 september) een algemene inleiding in de historie van Apeldoorn. De tweede avond (26 september) staat in het teken van vrije tijd waarbij verschillende sprekers aan het woord komen, waaronder CODA directeur Carin Reinders. Zij vertelt meer over de ontwikkeling van de culturele infrastructuur van Apeldoorn. De derde avond (10 oktober) staat in het teken van architectuur, de vierde avond (31 oktober) in het teken van politiek & koningshuis en de vijfde avond (14 november) staat in het teken van wonen. De laatste masterclass wordt gehouden op 28 november met als thema ‘Werken’. Bekijk hieronder het complete programma.

Het programma

1. Van Nul tot Nu

2. Vrije tijd

3. Architectuur

4. Politiek & Koningshuis

5. Wonen

6. Werken

 Sprekers

Dolly Verhoeven
Bevlogen hoogleraar Gelderse Geschiedenis en directeur van Storia, historisch bureau met een breed palet aan klanten en opdrachten. Van ambachtelijk historisch onderzoek tot projectleiding en advisering. Dolly Verhoeven werkt in de museumwereld, voor gemeenten en provincies, en voor bedrijven en instellingen. 

Dolly Verhoeven - Gewoon in Apeldoorn. Foto: Bert Beelen

Ilse Harmelink
Directeur-bestuurder van Apeldoorn Marketing, dé citymarketingorganisatie van de stad Apeldoorn. Ilse Harmelink heeft onder meer ervaring als manager Marketing Partners Achmea en manager Marketing & Communication Nationaal Park De Hoge Veluwe.

Ilse Harmelink - Gewoon in Apeldoorn

Huub Hooiveld
Van huis uit planoloog, nu is Huub Hooiveld werkzaam als strategisch adviseur bij de Gemeente Apeldoorn en Meppel. Daarnaast als gastdocent verbonden aan de Hogeschool Van Hall Larenstein en lid van het Dagelijks Bestuur van Agrarisch Erfgoed Nederland. “Visieontwikkeling, strategische advisering en verhalen vertellen vormen de rode draad in wat ik doe”

Huub Hooiveld - Gewoon in Apeldoorn

Carin Reinders
Directeur-bestuurder van CODA, het cultuurhuis dat een openbare bibliotheek, archief en musea huisvest. Carin Reinders woont in Apeldoorn en is bestuurlijk actief in o.a. Zeeuws Museum en Mode met een Missie.

Carin Reinders square - Gewoon in Apeldoorn

Rémon Ridder
Als regionaal coördinator bij Visit Veluwe, onderdeel van het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen (RBT KAN) is Rémon Ridder verantwoordelijk voor de gemeenten Apeldoorn, Ede, Barneveld, Brummen en Voorst. Uitgebreide ervaring in de gastvrijheidssector en woonachtig in Apeldoorn.

Jan Oosterman
Als specialist vrijetijdseconomie op tijdelijke basis actief bij de Gemeente Apeldoorn. Jan Oosterman werkt samen met ondernemers en collega’s aan het programma Welkom in Apeldoorn op de Veluwe, met nieuwe routes voor onder andere fietsen en wandelen, horecabeleid, het aantrekkelijk maken van de binnenstad (ook voor toeristen), Oranje beleven en de vitalisering van onze vakantie-bungalowparken.

Jan Oosterman - Gewoon in Apeldoorn

Krista Walter
Directeur-bestuurder bij Wooncorporatie De Goede Woning. Met speciale aandacht voor duurzaamheid en maatschappelijke verbinding in de stad. En als moeder van twee puberzoons is Krista Walter ervaringsdeskundige als het gaat om wonen in Apeldoorn.

Krista Walter - Gewoon in Apeldoorn

Karsten Orth
Ontwerper openbare ruimte bij de Gemeente Apeldoorn. Karsten Orth staat “met beide voeten in de klei” en wil de relatie tussen mens en natuur weer herstellen en in balans brengen. Is al jaren succesvol bezig om de ruimtelijke omgeving van Apeldoorn kindvriendelijker te maken.

Karsten Orth - Gewoon in Apeldoorn

Doesjka Majdandzic

Stedenbouwkundige bij Typisch Doesjka & senior stedenbouwkundige bij de gemeente Apeldoorn. Werkt aan het verbeteren van de fysieke ruimte (gebouwen en openbare ruimte), maar ook aan hernieuwde trots op ‘het verhaal’ van Apeldoorn.  Betrokken bij het gevelfonds, het Dik Apeldoorns Kookboek, een roadmovie en verhalen voor de toekomst van Apeldoorn.

Ben Mouw
Was van 1990 tot 2006 namens D66 lid van de Raad van de Gemeente Apeldoorn, waarvan ook nog een korte periode als wethouder. Nu is Ben Mouw adviseur/trainer bij ProDemos: het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’ en voorzitter van Erfgoedplatform Apeldoorn.

Ben Mouw - Gewoon in Apeldoorn

Gerrit Steenbergen
Directeur Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur (ACEC), financieel directeur bij Max.nl en eigenaar management adviesbureau Steenbergen cc. Tevens is Gerrit Steenbergen betrokken bij online medium Apeldoorn Direct en onafhankelijk denker.

Gerrit Steenbergen - Gewoon in Apeldoorn

Ed van Gent
Sinds 1974 werkzaam als adviseur en stedenbouwkundige. Ook is Ed van Gent bestuurslid van Architectuurcentrum Het Bouwhuis Apeldoorn, gids bij het Apeldoorns Gidsen Collectief en lid van de Gelderse Studiekring voor de Ruimtelijke Ordening (GSRO).

Ed van Gent - Gewoon in Apeldoorn

Hans Menke
Manager van Architectuurcentrum Bouwhuis in Apeldoorn. De stichting Bouwhuis, en dus ook Hans Menke, wil bevorderen dat meer Apeldoorners zich betrokken gaan voelen bij hun stad, de gebouwen en de directe omgeving. Goede en duurzame bouw, in harmonie met het Apeldoornse karakter is daarbij het uitgangspunt.

Barry van de Lagemaat
Samen met onderzoeksbureau BeBright heeft de Rabobank de huidige situatie op de thema’s Economie, arbeidsmarkt en innovatie; Wonen en leefbaarheid; Zorg en welzijn; en Duurzaamheid in Apeldoorn en Voorst in beeld gebracht. Barry van de Lagemaat is directievoorzitter van de Rabobank Apeldoorn en deelt graag de uitkomsten van het onderzoek.

Barry van de Lagemaat op Linkedin - Gewoon in Apeldoorn

Jacob Brobbel
Manager business development bij Hollander Techniek. Jacob Brobbel is een van de initiatiefnemers van de EnergieFabriek Apeldoorn op het Zwitsal-terrein. Visionair, bedachtzaam, optimistisch.

Jacob Brobbel - Gewoon in Apeldoorn

Citymarketing

Met de cursus het Verhaal van Apeldoorn, stadsgeschiedenis van Apeldoorn beoogt Apeldoorn Marketing draagvlak te creëren voor de gemaakte keuzes in de citymarketingstrategie van Apeldoorn en voor de zorgvuldige omgang met het cultureel erfgoed van de stad: trots op Apeldoorn en haar historie!

Erfgoedplatform Apeldoorn

De cursus wordt georganiseerd door Apeldoorn Marketing. Samenwerkingspartners zijn onder meer CODA, Erfgoedplatform Apeldoorn, Gemeente Apeldoorn en Historische Vereniging Oud Apeldoorn.

 

Tickets bestellen

 

!!!!

Bestel direct tickets voor de volledige cursus met 50% korting

!!!!

of bestel losse tickets per masterclass:

  1. van Nul tot nu (13 september 2018)
  2. Toeristisch toplandschap (26 september 2018)
  3. de skyline van Apeldoorn (10 oktober 2018)
  4. Links, rechts en oranje (31 oktober 2018)
  5. Comfortabele gezinsstad (14 november 2018)
  6. Ondernemende stad (28 november 2018)

Meer weten