Wil je een filmpje pakken in Apeldoorn, dan kun je tegenwoordig terecht bij Vue of bij Gigant. Maar wist je dat Apeldoorn vroeger nóg een bioscoop herbergde? In het Menorah-gebouw aan de Paslaan 11 kon je vroeger in het zogenoemde ‘Minerva theater’ menig filmavondje beleven. En op donderdag 6 december kun je terug in de tijd, want dan organiseert de Vereniging Oud Apeldoorn een heuse filmavond met de Franse kaskraker ‘Bon Dieu.’ 

Verbouwing van bioscoop-theater Minerva begin 1942. Foto via CODA-archief.

Hier gaat de film over

Claude en Marie Verneuil komen uit een katholiek gezin uit de grote provinciale bourgeoisie en zijn beide erg conservatief. Ze zijn echter wel altijd ruimdenkend geweest. Maar het was even slikken toen hun eerste dochter trouwde met een moslim, hun tweede met een Jood en de derde met een Chinees. Hun hoop dat hun laatste dochter toch voor de kerk gaat trouwen, wordt versterkt wanneer ze een brave katholieke jongen ontmoet.

Zo bestel je je tickets

Wil je bij deze bijzondere avond zijn? Koop dan gauw je kaartjes! De tickets kosten € 3,- per stuk. Je kunt ze bestellen door te mailen naar Dik Westerveld. Vergeet niet om aan te geven hoeveel tickets je wilt. Op de avond zelf zijn er ook nog kaartjes te koop aan de deur, maar vol = vol. De zaal is open vanaf 19.00 uur, de film begint om 19.30 uur.

Nostalgie: het Minerva Theater

We kennen het al sinds midden jaren ’80 als kerkgebouw Menorah, maar vroeger fungeerde het gebouw aan de Paslaan 11 dus als het Minerva Theater. De Apeldoornse architect/aannemer Chris Wegerif bouwde het theater, dat in 1918 open ging. Het Minerva theater is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school en een jaar ouder dan het beroemde Tuschinsky theater in Amsterdam. Beide theaters zijn voorzien van dezelfde kenmerken zoals de vele artistieke details in het metselwerk en het rijke, stijlvolle interieur.

 

De hoofdfoto is gemaakt circa 1920-1930. Beeld:  CODA-archief