Studenten Aventus succesvol op weg naar het WK Waterstof Racen

Zeven mbo-studenten van de opleiding Autotechniek van Aventus maken zich op voor de WK Waterstofrace in Praag. Deze vindt op 7 en 8 juni plaats in de hoofdstad van Tsjechië. Het is de Grand Prix onder de mini-raceauto’s die volledig rijden op waterstof. Het team uit Apeldoorn neemt het op tegen 17 studententeams uit Rusland, Verenigde Staten, België, Frankrijk en Tsjechië zelf.

Nummer 33

Het hele schooljaar hebben ze in projectvorm zich verdiept in waterstof rijden. ‘Hoe kan onze raceauto zo hard en efficiënt mogelijk rijden?’ Op het NK in Assen bleek dat ze dit superslim uitgedokterd hadden. Ze vestigden een nieuw Nederlands record en maken zich nu op voor het WK in Praag. Hun auto heeft hetzelfde nummer als Max Verstappen: 33. Dit succesnummer nemen ze ook mee naar het WK van de Hydrogen Horizon Automotive Challenge. De afgelopen weken hebben Floris, Thomas, Mark, Dennis, Matthijs, Bram en Wim  bedacht hoe ze hun auto nog sneller kunnen maken, zonder grip te verliezen op de baan. Hiervoor hebben ze inspiratie en kennis gehaald van de TU Delft. Het studententeam van de universiteit liet aan de Apeldoornse mbo’ers zien hoe zij hun raceauto op waterstof hebben ontwikkeld.

Rijden op waterstof

Docent Wim Heurneman vindt het belangrijk dat zijn studenten zich kunnen verdiepen in nieuwe technologie in de autobranche. ‘Ik denk dat waterstof rijden, zeker voor de lange afstanden, een goed alternatief wordt voor diesel en benzine. Ik wil dat mijn studenten tijdens hun studie hier al mee in aanraking komen. Daarom ben ik dit project gestart.’ En wat is hij trots op de prestaties van zijn studenten. ‘Zelfs op Hemelvaartsdag gaat het hele team bij mij in de garage sleutelen aan de auto en de besturing. Allemaal in hun eigen vrije tijd. Ik ben benieuwd of we opnieuw een record kunnen breken in Praag. Aan de voorbereiding en het enthousiasme van de studenten zal het zeker niet liggen!’