In het verleden hadden we natuurlijk al ‘Monopoly Apeldoorn’, maar er is nu een nieuw Apeldoorns bordspel op de markt: het Oergezellig bordspel Apeldoorn. In dit gezelschapsspel spelen Apeldoornse ondernemers en organisaties een belangrijke rol, maar dat is niet het enige: het spel vraagt ook op een speelse manier aandacht voor zinloos geweld. 

Samen een gezelschapspel spelen is altijd leuk, maar wat hebben zinloos geweld en een Oer-Hollands bordspel met elkaar te maken? Op het eerste gezicht niet zoveel, maar in dit nieuwe spel verwerkte de Landelijke Stichting Tegen Zinloos Geweld een aantal elementen die betrekking hebben op zinloos geweld, zoals het bekende lieveheersbeestje.

Zo werkt het spel

In dit spel zijn er 72 fiches, die overeenkomen met de spelbuttons op het speelbord: groen, blauw, geel en rode lieveheersbeestjes. Zo staan op de op de groene fiches allerlei Apeldoornse winkeliers, ondernemers of instellingen afgebeeld, terwijl de blauwe fiches verschillende Apeldoornse bezienswaardigheden laten zien. Afhankelijk van de kleur op het speelbord waar je op terecht komt, pak je de bijbehorende kleur fiche en voer je de bijbehorende opdracht uit. Kom je op het rode lieveheersbeestje? Dan krijg je een educatieve vraag over zinloos geweld voorgeschoteld. Zo maak je spelenderwijs niet alleen kennis met Apeldoorn, onze attracties en ondernemers, maar word je je ook meer bewust van de mogelijkheden om samen agressie en pestgedrag te verminderen en meer bespreekbaar te maken.

Op deze plekken kun je dit spel straks spelen

Omdat het spel een maatschappelijke functie heeft, vind je dit gezelschapsspel binnenkort op verschillende plekken in Apeldoorn terug. Zo kun je elkaar onder andere in buurthuizen, bij het Centrum voor Jeugd en Gezin, in de bibliotheek, het gemeentehuis en op basisscholen uitdagen voor een potje ‘Het Oergezellig bordspel Apeldoorn’. Uiteraard kun je het spel ook zelf kopen, daarvoor kun je terecht bij The Read Shop op de Eglantier.