Afgelopen maart organiseerde een tiental enthousiaste ondernemers het eerste ‘Sociaal ondernemen café’ in Apeldoorn. Met een bomvolle zaal was deze eerste editie een groot succes te noemen. Hoog tijd dus voor een gesprek met één van de initiatiefnemer van Sociaal Ondernemen 055: Karen Hop. 

Hit

“Sociaal ondernemerschap is een trend”, betoogt Karen enthousiast. “Zowel de rijks- als de lokale overheid gaat sociaal ondernemen steeds meer stimuleren. Dat is ook hard nodig, vindt ze. “Ondernemers moeten socialer worden in de breedste zin van het woord. En dat is volgens haar niet zo moeilijk: “Het gaat om zorg dragen voor je omgeving en omkijken naar de mensen in je bedrijf. Daarbij komt wel vaak een financiële investering kijken en kost tijd en aandacht.”

Stel dat je bijvoorbeeld als bedrijf zonnepanelen op je dak wilt, dan duurt het wel een paar jaar voordat je die investering hebt terugverdiend. Dat geldt bijvoorbeeld ook wanneer je mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst neemt: daarmee investeer je vaak extra tijd om hen goed te begeleiden. Maar op die manier neem je wel je verantwoordelijkheid en zorg je voor elkaar. Gelukkig zijn er in Apeldoorn veel mensen die dat willen! Apeldoorn heeft een sociaal klimaat met haar vele actieve vrijwilligers en volop groen in de omgeving.”

Apeldoornse voorbeelden

Klinkt hartstikke mooi, maar hoe werkt dat in de praktijk? “Denk bijvoorbeeld aan de winkel ‘Waar‘, in de Apeldoornse binnenstad. Eigenaresse Jennifer van Vliet verkoopt in haar winkel alleen producten die op de één of andere manier duurzaam zijn geproduceerd. Dat betekent fairtrade, biologisch, ecologisch, gerecycled of gemaakt in sociale werkplaatsen. Of werkbedrijf Lucrato, die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt matcht met passende werkgevers. Maar volgens Karen moeten ondernemers niet alleen socialer worden, maar werkt het ook andersom. “Ondernemers moeten socialer worden, maar sociale organisaties moeten ook ondernemender worden. Ze krijgen tenslotte steeds minder subsidie van de overheid om hun taken uit te voeren. De maatschappelijke vraagstukken die er liggen, moeten we met elkaar zien op te lossen.”

 Behoefte aan handvatten

Tijdens de eerste bijeenkomst van het sociaal ondernemerscafé in maart waren sprekers van Auping Nederland en Sociaal Plus te gast. Daarnaast waren er rondetafelgesprekken en was er een borrel. “De achtergrond van de aanwezigen was divers: van sociaal ondernemers tot ZZP-ers met interesse in sociaal ondernemen en ondernemers die de eerste stappen zetten op het gebied van sociaal ondernemen”, legt Karen uit. “Sommigen waren op zoek naar gelijkgestemden, anderen waren op zoek naar handvatten om het sociaal ondernemen binnen hun bedrijf meer handen en voeten te geven. Veel bezoekers gaven ons terug dat het met name heel fijn was om elkaar te ontmoeten. Dat vond ik verrassend, want er bestaan al zoveel netwerken in Apeldoorn. Blijkbaar is hier toch behoefte aan.”

Werken vanuit je hart

Of er meerdere sociaal ondernemerscafés volgen of een andere invulling, maakt de kerngroep van Sociaal Ondernemen 055 binnenkort bekend. “Na onze eerste bijeenkomst heeft Barbera een enquête uitgezet. Zij is blind en werkt als doortastende telefoniste bij Sociaal Plus. Binnenkort bespreken we daarvan de uitkomsten en kijken we hoe sociaal ondernemen in Apeldoorn verder een boost kunnen geven. Geïnteresseerden kunnen nog altijd aansluiten.”

Als het aan Karen en haar mede-initiatiefnemers ligt, komt er in ieder geval een vervolg. “We zijn dit gestart vanuit ons hart, vanuit een passie. Ik ben ervan overtuigd dat mensen op zoek zijn naar zingeving. Juist ook als ondernemer wil je graag van betekenis zijn. We zijn allemaal ook maar gewoon mens en doen wat we kunnen. Van mens tot mens.”