Wil je graag in Apeldoorn wonen? Of woon je er al, maar ben je op zoek naar een ander stulpje dat je kunt omtoveren tot jouw nieuwe thuis? De NVM Open Huizen Dag op zaterdag 30 maart is de uitgelezen mogelijkheid om in één dag een heleboel potentiële droomhuizen te bekijken. Frank Huibers, woordvoerder van NVM Apeldoorn-Epe, geeft tips hoe jij als huizenjager het meeste uit deze dag haalt. 

Het zijn er een heel stuk minder dan een paar jaar geleden, maar toch staan er in Apeldoorn en omliggende dorpen nog zo’n 1.000 huizen te koop. “Het aanbod is redelijk verdeeld, zowel qua prijsklasse als wijken”, legt Huibers uit. “Je kunt dus niet zeggen dat één wijk er echt uitspringt. Wel zien dat we Zuidbroek, als volwaardige nieuwbouwwijk, erg geliefd is. Ook valt ons op dat veel jongelui terugwillen naar de Maten. Daar hebben ze vaak mooie jeugdherinneringen én staan betaalbare eensgezinswoningen te koop.” Woningen in de hogere prijsklasse trekken juist meer mensen buiten Apeldoorn, weet hij.

Zo haal je alles uit de Open Huizen dag op 30 maart

Er zijn dus zo’n 1.000 huizen in Apeldoorn en omgeving die op nieuwe bewoners wachten, terwijl de vraag naar woningen veel groter is. Het is dus nog niet eenvoudig om in deze tijd jouw droomhuis te bemachtigen. Met deze tips van de expert ben je in ieder geval goed voorbereid!

Doen: van tevoren rondneuzen op Funda

“Alle huizen die meedoen aan de Open Huizen Dag, staan op Funda. Maak dus van tevoren een lijstje met woningen die je graag wilt zien. Daarbij is het belangrijk om ook goed te kijken naar de nabijheid van voorzieningen die voor jou belangrijk zijn. Ook is het slim om op verschillende momenten – bijvoorbeeld in het weekend en doordeweeks – een rondje door de wijk te fietsen of door de buurt te wandelen.”

NVM Open Huizen Dag Doen: veel verschillende huizen bekijken

“Veel verkopers zetten hun huis specifiek voor Open Huizen Dag te koop. Dat blijkt een succesvolle strategie, want woningen die hebben deelgenomen aan de NVM Open Huizen Dag van najaar 2018, was 12 weken later 48% verkocht. Van woningen die niet hebben deelgenomen, was 34% verkocht. De Open Huizen Dag is een laagdrempelige manier om in korte tijd meerdere huizen te bekijken. Superinteressant dus, om even binnen te lopen.”

Doen: laat je gevoel spreken

Door de krapte op de woningmarkt ben je misschien geneigd om eerder ‘ja’ te zeggen tegen een huis. Wees daar voorzichtig mee, waarschuwt Huibers. “De eerste bezichtiging moet je écht je gevoel laten spreken. Heb je er geen goed gevoel over, doe het dan niet! Voelt het wel goed, neem dan de tweede keer een aankoopmakelaar mee om samen door het huis te lopen.”

Doen: slaap er een nachtje over

Wat moet je nou doen als je een mooi huis hebt gezien, maar je weet dat er potentiële kapers op de kust zijn? “Hoe lastig dat ook is, ik zou er toch een nachtje over slapen en niet in alle haast een bod uitbrengen. Wel kun je bij de verkopend makelaar aangeven dat je morgen met een bod komt.”

Niet doen: je roze bril opzetten

“Een appeltaartje, fijne muziek op de achtergrond: de verkopers doen er alles aan om hun huis zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren. Laat je hier niet teveel door afleiden: kijk dus niet met een roze bril, maar met een realistische blik naar het huis.”

Niet doen: boven je eigen gewenste bedrag bieden

Het lijkt een inkoppertje, maar stel dat je je droomhuis ziet, maar de vraagprijs ligt nét boven het maximumbedrag dat je uit wilt geven… Moet je het dan wel of niet doen? “Dat is per situatie verschillend”, legt Huibers uit. “Het hangt namelijk van verschillende factoren:  hoe graag wil je het huis hebben, wat zijn je financiële mogelijkheden nu en in de toekomst? Hypotheekadviseurs helpen je graag om dat beeld scherp te krijgen.”

Meer weten?

Wil je meer weten over de NVM Open Huizen Dag? Lees dan vooral dit artikel met veelgestelde vragen over de NVM Open Huizen Dag even door. Welke huizen er momenteel te koop staan in Apeldoorn, vind je hier op Funda.

Open Huizen Dag 2019

 

Beeld: NVM