In Apeldoorn en omgeving hebben we veel creatieve, hardwerkende en succesvolle ondernemers. En daar zijn we maar wat trots op! Daarom geven we ze in deze rubriek ‘Het succes van’ graag een podium. Vandaag in the spotlights: Gerrit & Miranda Dros van IJs van Co. Van heinde en verre komen toeristen en inwoners speciaal naar Hoenderloo om het lekkerste ijs van de Veluwe te proeven. 

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen. Jullie zijn een begrip in Apeldoorn en omgeving, maar wat maakt jullie zo uniek?

Gerrit: “Dat is natuurlijk ons vanille-ijs, dat we al sinds 1938 volgens een geheim familierecept bereiden. En met geheim bedoel ik ook echt geheim, want het recept ligt in een kluis opgeborgen. Wat ons ijs zo lekker maakt? Het water van Hoenderloo is heel goed, zacht water. Daarom kun je dit ijs ook niet in bijvoorbeeld Amsterdam namaken. Daarnaast is ons ijs áltijd vers. Veel ijssalons laten hun ijs de hele dag op scheptemperatuur in de vitrine staan. Dat doen wij niet: we maken elke ochtend vers ijs en als het ijs een uur oud is, vervangen we het door nieuw, versgemaakt ijs. Dat proef je toch. En dat doe ik natuurlijk ook. Elke dag een lepeltje”, lacht hij.

ijs van Ijs van Co

Bekroond tot het lekkerste ijs van Gelderland: IJs van Co

Jullie runnen al jaren samen een succesvolle onderneming. Zat het ondernemen er al vroeg in? 

Gerrit (lacht): “Ja, de handel zat er al vroeg in. Op mijn zevende ging ik al met mijn vader mee op pad om te venten, zoals dat vroeger ging. Ik verkoop alles, behalve mijn vrouw, kinderen en kleinkinderen, haha. Inmiddels runnen we IJs van Co ruim 25 jaar. In ’92 namen we de boel over van mijn ouders. Ik word dit jaar – als het goed is – 60 en wil over een jaar of vijf de zaak overdragen aan mijn kinderen.”

Wat is de grootste fout die je ooit hebt gemaakt? 

Gerrit: “Ik heb geen idee. Weet je wat volgens mij de grootste fout is die je kunt maken? Geen keuze maken! Een jaar of vijf geleden las ik in De Stentor over een aardbeientuin in Oene. Bij wijze van proef besloot ik vijf kisten te bestellen, zodat klanten ook verse aardbeien bij hun ijs kunnen krijgen. Op het loketraam plakte ik een briefje: ‘Dit is een proef. Mislukt het, dan stoppen we met de verkoop van aardbeien.’ Om drie uur ’s middags waren we compleet uitverkocht. Daarmee wil ik maar zeggen: als je het niet probeert, weet je ook niet of het werkt. Mensen bellen ons ook speciaal om te vragen of we alweer aardbeien hebben. Voor alle klanten die dit lezen: we verwachten rond Koningsdag weer verse aardbeien te hebben.”

Vorig jaar wonnen jullie de publieksprijs tijdens de Apeldoorn Business Awards. Wat doet dat met je? 

Miranda: “Dat betekent voor ons echt een stukje waardering voor wat we doen. Dat het dan ook nog eens de publieksprijs is en dus van de klant komt, maakt het extra bijzonder. Ik weet nog goed dat we daar ’s avonds zaten en dat presentator Harm Edens zei: ‘Het was heel lekker!” Toen wisten we dat hij het over ons had. We hadden het nooit verwacht, want het Drakenbootfestival was één van de andere kanshebbers. Dat is zo’n groot en populair evenement…”

IJs van Co, winnaars publieksprijs Apeldoorn Business Awards

In 2018 won IJs van Co de publieksprijs tijdens de Apeldoorn Business Awards

Wat weet bijna niemand van jullie onderneming (en wij nu dus wel)? 

Gerrit: “Mensen denken vaak dat we na het zomerseizoen vier maanden vakantie hebben, maar dat is zeker niet het geval. IJs van Co is namelijk niet alleen een ijssalon, maar ook een groothandel.

In 1938 was het huidige IJs van Co alleen nog maar een melkfabriek en leverden ze drie weken in het jaar ijs. Vandaag de dag leveren we slagroom, boter, kaas, melkproducten en natuurlijk ijs aan horeca of andere ijssalons. In tegenstelling tot ons eigen aanbod, maken we voor de horeca zo’n vijftig smaken ijs. Of we weleens hebben overwogen om bij IJs van Co meer smaken aan te bieden? Nee, eigenlijk niet. Maar als we daar ooit voor kiezen, zullen het hooguit vijf smaken zijn. Je kunt maar beter één ding heel goed doen, dan een heleboel dingen een beetje. Weet je trouwens wat veel mensen ook niet van me weten? Dat ik in Hoenderloo al 38 jaar jaar Sinterklaas speel én commandant ben bij de vrijwillige brandweer.”

IJs van Co, vroeger een melkfabriek

De letters boven het loket verwijzen nog naar de vroegre bestemming.

Welke les wil je beginnende ondernemers meegeven? 

Miranda: “Als je denkt dat je met een eigen bedrijf 40 uur in de week werkt… vergeet het maar! In de zomermaanden werken we zeven dagen in de week, in de winter zo’n 4 tot 5 dagen. Tegelijkertijd heb je als eigen baas natuurlijk een zekere mate van vrijheid om je eigen tijd in te delen.” Gerrit vult aan: “Wij hebben de mooiste baan die er is! We werken met een leuk team van jonge meiden en hebben altijd met vrolijke mensen te maken, waaronder natuurlijk de gasten van de nabijgelegen campings. Die komen vaak op vrijdagmiddag en zondags – voor het naar huis gaan – nog even een ijsje halen. Het enige nadeel van ons werk is dat wij juist moeten werken als het mooi weer is, haha. We doen overigens weinig aan marketing: de meeste klanten weten ons via mond-tot-mondreclame te vinden.”

Wat is het meest bijzondere dat je in je werk hebt meegemaakt? 

Miranda: “Ik moet gelijk denken aan een mevrouw uit Brummen. Ze heeft afasie, waardoor ze niet kan zeggen wat ze wil. Drie à vier keer per week komt ze vanuit Brummen op haar scooter naar ons om een halve liter ijs te halen. Vanwege haar afasie kan ze zich niet uiten, maar alle meiden weten precies wat ze wil. Ook hebben we laatst op een uitvaart ijs geschept. Die man was zó gek op ons ijs. Dat zijn wel hele bijzondere dingen.”

Komen proeven?

Heb je na het lezen van dit artikel ook zo’n zin gekregen om een ijsje te proeven? Dat komt goed uit: Ijs van Co is alle dagen geopend, van 12.00 tot 17.00 uur. Vanaf medio juni tot einde zomer is de ijssalon tot 21.00 uur geopend.