Midden november, op een prachtige plek bij Paleis het Loo, verrijst jaarlijks een betoverende winterfair: ‘Spirit of Winter’. Als bezoeker kijk je je ogen uit: sfeervol verlichte stands, de lekkerste hapjes en drankjes en natuurlijk bijpassende muziek. Wij spraken met de man achter dit succesvolle evenement: Wim van Eendenburg.  

‘Kom, ik laat het je zien!’, zegt van Eendenburg enthousiast als we ons bij de ingang melden. Nu Spirit of Winter van start is gegaan, huist hij tijdelijk in een kantoortje vlak bij de fair. Zo kan hij gemakkelijk even het terrein oplopen en helpen waar nodig of een praatje maken met de standhouders.

Lego voor grote mensen

Spirit of Winter sfeerSamen lopen we over de fair, waar zo’n 160 standhouders er alles aan doen om je dat typische knusse wintergevoel te geven. Maar wat je als bezoeker niet ziet, is dat er maanden aan voorbereiding voorafgaan om het plaatje kloppend te krijgen. “Dit is een fulltime baan voor mij, samen met een andere kerstfair die ik organiseer”, legt Van Eendenburg uit. De maanden voorafgaand aan het evenement staan vooral in het teken van vergunningen en standhouders regelen, maar de laatste twee weken staat Van Eendenburg letterlijk met z’n laarzen in de modder. “Ik doe heel veel zelf. Twee weken voor de fair ga ik met rolmaat, spijkers en een spuitbus op pad om alle plekken in te meten. Het is net lego voor grote mensen”, lacht hij.

Warmte

Inmiddels organiseert Van Eendenburg Spirit of Winter alweer voor de elfde keer bij het Loo. “De entourage is natuurlijk prachtig, zo dicht bij het Loo. Wat ik heel mooi vind, is dat het Loo ook echt ‘aan’ staat deze dagen: het Stallenplein is eigenlijk dicht, maar speciaal voor Spirit of Winter nu geopend. Zo geven we samen de bezoekers deze dagen nog meer beleving.”

Chocolade Spirit of WinterWant beleving, daar draait het om deze dagen. “We lopen natuurlijk vooruit op de feestdagen. Mensen houden van het knusse sfeertje en vinden het fijn om weer geprikkeld te worden”, weet Van Eendenburg. “Daarnaast heeft Spirit of Winter natuurlijk wel een bepaalde uitstraling. We zorgen er dan ook heel bewust voor dat standhouders en bezoekers goed op elkaar aansluiten.” Maar wie denkt dat Spirit of Winter alleen voor de elite is, heeft het mis. “Spirit of Winter staat wel bekend als een high-end evenement, maar we bieden een sfeervolle en goede mix aan aanbod voor íedereen die de winterdagen extra feestelijk wil maken.”

Succes

Het afgelopen jaar trok Spirit of Winter zo’n 25.000 bezoekers, verspreid over vijf dagen. Een mooi aantal, maar hoe zorgt Van Eendenburg dat hij jaar in, jaar uit blijft verrassen? “Natuurlijk kijk ik overal rond”, geeft hij toe. “Ik ga bijvoorbeeld ook naar het bevrijdingsfestival bij Zwitsal of naar het Drakenbootfestival. Daarnaast houden collega’s, mijn vrouw en dochter me ook scherp. Mijn dochter vertelt me precies wat hip is en wat niet”, glimlacht hij.

En hoewel het natuurlijk zijn broodwinning is, is het voor Van Eendenburg veel meer dan dat. “Het is wel een kindje van me, ja. Als ik hier op zaterdagavond door de prachtig verlichte lanen loop en zie dat het superdruk is, is dat een droom die uitkomt. Maar weet je wat ik het mooiste vind? Als standhouders al dansend mijn kantoortje binnen komen omdat ze zo enthousiast zijn. Want daar doen we het uiteindelijk voor: bezoekers een fijne dag uit bezorgen én dat beetje warmte meegeven.”