Sociaal ondernemer Karen Hop benoemde het al in een eerder interview: Apeldoorn is een echte vrijwilligersstad. En dat komt goed uit, want dat is precies het thema van de Appeltjes van Oranje dit jaar. Het is dan ook niet voor niets dat een Apeldoorns initiatief – De Klup – in de race is voor het prestigieuze Appeltje van Oranje. 

De Appeltjes van Oranje zijn een initatief van het Oranjefonds. Jaarlijks reikt koningin Máxima drie Appeltjes uit aan sociale projecten die succesvol verschillende groepen mensen met elkaar verbinden of ervoor zorgen dat mensen weer meedoen in de samenleving. Naast een bronzen beeldje – gemaakt door prinses Beatrix – krijgen ze een geldbedrag van 15.000 euro. Het thema van de Appeltjes is dit jaar ‘De kracht van samen; vrijwilligers doen mee(r)’.

Er voor de ander zijn

In Apeldoorn is De Klup – mede door de ambitieuze kunstenaar Dolf Kraft – geen onbekende. Al jaren biedt deze ontmoetingsplek wekelijks ruim dertig activiteiten aan op het gebied van hobby en creativiteit, dans en zang en ontmoeting en sport. Met of zonder beperking: iedereen is van harte welkom. Dat past precies in de visie van De Klup: er gewoon zijn voor de ander, wederkerigheid en jezelf mogen zijn in een prettige en veilige omgeving.

Trots

Om al die activiteiten in goede banen te leiden, zijn er vrijwilligers nodig. En dat zijn er nogal wat: De Klup heeft maar liefst 140 enthousiaste vrijwilligers en stagiaires. Uiteraard zijn ze bij de Klup maar wat blij dat ze tot de veertig genomineerden behoren: “We zijn supertrots! Uit heel veel kandidaten is De Klup genomineerd voor een Appeltje van Oranje van het Oranjefonds. Wat zou het mooi zijn als we een Appeltje winnen…”, schrijven ze.

Thema

Waar het vorig jaar draaide om ‘Jong en sociaal ondernemend’, koos het Oranjefonds dit jaar voor het thema ‘De kracht van samen; vrijwilligers doen mee(r)’. Op de website van het Oranjefonds vertelt Peter Douwes, directeur van het Oranje Fonds: “Wij geloven in een sociaal verbonden koninkrijk waarin iedereen mee kan doen. Daarvoor heb je mensen nodig die de handen uit de mouwen willen steken en dat met passie blijven doen, elke dag weer. Vrijwilligers zijn cruciaal. Daarom zoeken we mensen die deze vrijwilligers bij elkaar weten te krijgen, zodat ze samen in actie komen voor anderen. Deze mensen, dat zijn helden.”

Stem je mee?

Wil jij meehelpen om De Klup het Appeltje te laten winnen? Dat kan! Tot en met 16 januari kun je hier online je stem uitbrengen. Daarna volgt er een voorronde met pitch, waarbij tien genomineerde initiatieven overblijven. Uiteindelijk kiest de bestuurscommissie de uiteindelijke winnaars. In het filmpje hieronder zie je waarom je vooral moet gaan stemmen!