Met evenementen als Spirit of Winter, Royal Polo at the Palace,  Concours d’Élégance en Winterpaleis het Loo is het allesbehalve stil rondom Paleis het Loo geweest, maar toch is het op 7 januari 2019 al een jaar geleden dat Paleis het Loo zijn deuren sloot voor de grote verbouwing en vernieuwing. Maar wat is er het afgelopen jaar eigenlijk allemaal gebeurd? Een overzicht. 

De sluiting – januari 2018

Op 7 januari 2018 sloot Michel van Maarseveen, directeur van Paleis het Loo, symbolisch de deuren van het Paleis. Het voormalige koninklijke paleis is sinds 1984 in gebruik als museum en na ruim dertig jaar toe aan groot onderhoud. Zo zijn technische- en klimaatinstallaties aan vervanging toe en vindt er een grondige asbestsanering plaats. Maar er is meer: vanwege een groeiend bezoekersaantal breidt Paleis het Loo ook uit. Niet boven de grond, maar ondergronds!

Het verhuizen van de collectie – maart 2018

Voor de verbouwing moest de bijzondere collectie van ruim 160.000 objecten van het Loo uiteraard een tijdelijke nieuwe bestemming krijgen. Maar hoe gaat de verhuizing van zo’n waardevolle collectie nou in z’n werk? Zo dus:

Bijzondere archeologische vondsten – maart 2018

Het AD, Hart van Nederland, WNL, Omroep Gelderland en nog vele andere media berichtten erover: de grond onder de Bassecour – het voorplein – ligt vol met archeologische schatten. Zo vonden archeologen onder andere een Romeinse munt, aardewerk van vierduizend jaar oud en een deel van een zeventiende eeuwse fontein.

Het lege paleis – april 2018

Wauw, wat een indrukwekkend gezicht om het paleis helemaal leeg te zien!

Start van de verbouwing – juni 2018

Na alle voorbereidende werkzaamheden is het tijd voor de start van het ‘echte werk’: de verbouwing!

Tijdelijke fundering – november 2018

Om de bijzondere ondergrondse entree van het Paleis mogelijk te maken, rust het paleis op een tijdelijke fundering. Een spannende klus, want iedere millimeter telt.

En nu?

Voor de opening van het vernieuwe Paleis, moeten we nog even geduld hebben. De geplande opening is medio 2021. Tot deze tijd is Paleis het Loo Buitengewoon Open. Sterker nog, het afgelopen jaar trok het Loo, mede dankzij evenementen zoals Royal Polo at the Palace en Concours d’Élégance ruim 155.000 bezoekers.

Zo komt het eruit te zien

De opening laat dus nog even op zich wachten, maar dat is niet voor niets. Zo vind je in het vernieuwde paleis straks natuurlijk de vertrouwde collectie terug, maar is er ook een speciaal Juniorpaleis voor kinderen van 2 t/m 12 jaar en het zogenoemde Huis van Oranje. Hieronder zie je de artist impressions die KAAN Architecten maakte van het vernieuwe paleis. Deze beelden  (incl. het hoofdbeeld van dit artikel) behoren toe aan Paleis het Loo en zijn met toestemming in dit artikel opgenomen.

Vernieuwing Paleis het Loo: bassecour met glasparterres

De Bassecour met glazen ondergrond waarover een dun laagje water stroomt: een knipoog naar de fonteinen en waterpartijen in de welbekende tuinen van het Loo.

Vernieuwing Paleis het Loo, Grand Foyer

De Grand Foyer: het ondergrondse kloppende hart: dé plek waar alle bezoekers samenkomen en hun route door het paleis bepalen. 

Vernieuwing Paleis het Loo, Juniorpaleis

Het Juniorpaleis, de plek waar kinderen van 2 t/m 12 jaar zich volop kunnen vermaken

Vernieuwing Paleis het Loo, Huis van Oranje

Nieuw in Paleis het Loo: het Huis van Oranje. Hier krijg je antwoord op vragen zoals: Waarom wordt de Nederlandse koning ingehuldigd en niet gekroond? En waarom bewaart Paleis Het Loo deze stoelen?

 

Vernieuwing Paleis het Loo, nieuwe tentoonstellingsruimte

De nieuwe tentoonstellingsruimte