Weet je het nog? In mei deden we namens de gemeente Apeldoorn een oproep om gezinnen te werven die Apeldoorn vertegenwoordigen als een fijne stad om met je gezin te wonen en te leven. Uit de vele aanmeldingen koos de gemeente acht gezinnen. En dit zijn ze!

gezinsstad

De een woont al jaren in Apeldoorn, de ander is hier pas net komen wonen. Neem bijvoorbeeld Martijn en Nineke, die beiden Apeldoornse roots hebben en samen met hun vier dochters in de wijk Brummelhof wonen. Of de Syrische vluchteling Samer, die sinds anderhalf jaar met zijn gezin in Zevenhuizen woont en als hovenier werkt.

Hoewel ze dus allemaal verschillend zijn, hebben ze één gemeenschappelijke deler: ze vervullen graag de rol van ambassadeur om Apeldoorn een nog fijnere stad te maken om te wonen, te werken, te leren, op te groeien en oud te worden. Daarom vertellen ze niet alleen hun verhaal op Gezinsstad Apeldoorn, maar gaan ze in de nabije toekomst ook bloggen, vloggen en – ieder op hun eigen manier – aan de slag in hun buurt of wijk.

Fietstaxi

Zoals Ida Beekman, die met haar kinderen en ouders in de Vogelbuurt woont. “Ik vind het ontzettend leuk wonen in Apeldoorn. Er hangt een goede sfeer en is er veel natuur en groen, zoals natuurgebied het Leesten en park Berg & Bos”, vertelt ze. Hoewel ze heel tevreden is over de voorzieningen in Apeldoorn, heeft ze één grote wens: een fietstaxi in de wijk. “Hoe mooi zou het zijn als we bijvoorbeeld met ouderen uit het bejaardentehuis een rondje door de wijk kunnen maken? Niet alleen in Zuid, maar op meerdere plekken in Apeldoorn. Ouderen vereenzamen vaak en komen ook niet altijd meer veel buiten. Als we een vaste standplaats hebben en een rooster maken, kan iedereen die dat wil, een bijdrage leveren. Want als je allemaal zorgdraagt voor elkaar, komt de wereld er een stuk mooier uit te zien!”

Lekker buitenspelen

Maar hoe zorg je er als gemeente voor dat jouw gemeente dé plek is om als gezin te wonen? Door drie thema’s centraal te stellen en daar projecten, ideeën en acties aan te koppelen. Zo is er in het kader ‘Buitenruimte voor iedereen’ een heuse Buitenspeelkaart ontwikkeld, waarop je precies kunt zien waar in Apeldoorn de leukste buitenspeelplekjes zijn. Maar er zijn ook plannen om de Apeldoornse schoolpleinen uitdagender en meer openbaar toegankelijk te maken. Een overzicht van alle lopende projecten vind je hier.

Laat je horen!

Hoewel de ambassadeurs natuurlijk meedenken en meedoen, kunnen ze het niet alleen. Ook is de gemeente heel benieuwd naar jóuw mening en ideeën.  Heb je dus een goed idee, wil je meedenken of gewoon je mening laten horen: doe dan mee! 

 

Beeld: Rob Voss