De binnenstad als aantrekkelijke plek waar toeristen en inwoners graag verblijven: dat is de missie van centrummanager Hella Soethof. “Wij willen mensen het gevoel geven: hier ben je thuis. Voel je welkom, doe je schoenen uit en hang je jas op.”

“Weet je wat ik het mooiste moment van de dag vind?”, begint Hella enthousiast haar verhaal. “Als de stad opstart. Je ziet winkeliers de deuren openen, reclameborden worden buiten gezet, auto’s rijden af en aan. Iedereen zet zich in voor dat ene mooie doel: onze gasten zo goed mogelijk bedienen. Dat vind ik zó mooi!”

Voor en door ondernemers

De Korenpassage: een van de gezellige plekjes in de Apeldoornse binnenstadAls centrummanager is Hella vrijwel dagelijks in het centrum te vinden. “In mijn werk ben ik de spil tussen ondernemers en de overheid”, legt ze uit. “Ik word ingehuurd voor en door ondernemers. Zo vertegenwoordig ik zo’n 600 ondernemers uit de binnenstad. Van lokale specialisten tot nachthoreca.”

Maar hoe doe je dat, zo’n grote groep verschillende ondernemers vertegenwoordigen? “Natuurlijk is iedere ondernemer anders. Zo heb je altijd een aantal ondernemers die het voortouw nemen in een winkelstraat. Maar uiteindelijk streven ze allemaal hetzelfde doel na: het perfecte plaatje bieden aan hun klanten. Daarnaast weet ik – vanwege mijn achtergrond in retail- en centrummanagement – waar ondernemers tegenaan lopen. Denk bijvoorbeeld aan het wild stallen van fietsen, de herinrichting van een winkelgebied of het gezamenlijk organiseren van stadsevenementen.”

 

‘In deze drukke tijden vind ik persoonlijke aandacht voor ondernemers en onze gasten het allerbelangrijkste’

De binnenstad als kantoor

Om te weten wat er precies speelt en het contact laagdrempelig te houden, werkt Hella bewust in de winkels of één van de horecagelegenheden. “Op die manier maak ik met iedereen een praatje. Juist in deze drukke tijden vind ik persoonlijke aandacht voor ondernemers en onze gasten het allerbelangrijkste. Met ondernemers praat ik niet alleen over waar ze tegenaan lopen, maar hebben we het ook over hun passie voor het vak. Sinds ik in 2017 in Apeldoorn ben begonnen, heb ik zo met steeds meer ondernemers kennisgemaakt.”

De Oranjerie krijgt een veel opener karakter, een mooie high-end uitstraling en veel licht’

Transformatie

En voorlopig zal dat nog wel even doorgaan, want de binnenstad zit midden in een grote metamorfose. “De stad is volop in transformatie. We zijn echt een inhaalslag aan het maken”, vertelt Hella. Meest in het oog springende verbouwing is natuurlijk het overdekte winkelcentrum Oranjerie. “De Oranjerie was al jaren toe aan een verbouwing. Het krijgt een veel opener karakter, een mooie high-end uitstraling en veel licht. Ook kun je er straks veel makkelijker in- en uitlopen”, zegt Hella enthousiast.

Marktstraat

metamorfose Marktstraat

Inmiddels heeft WAAR z’n intrek genomen in het nieuwe pand aan de Marktstraat

Maar niet alleen de Oranjerie krijgt een flinke metamorfose, ook de Marktstraat gaat grondig op de schop. “Dat wordt een heel bijzonder wijkje, met een eigentijds karakter. Zo komt er onder andere een waterelement in de straat. Dat heeft natuurlijk aantrekkingskracht op jonge kinderen, waardoor hun ouders sneller een terrasje pakken terwijl hun kroost speelt. Tegelijkertijd zorgt het water letterlijk voor verfrissing in de warme zomermaanden.”

Veel moois

Het streven is om in november 2019 de grootste verbouwingen achter de rug te hebben. “In 2020 willen we de puntjes op de ‘i’ zetten. 2021 is namelijk een belangrijk toeristisch jaar, met de heropening van Paleis het Loo en het 50-jarig bestaan van de Apenheul.” Er is dus nog volop werk aan de winkel, maar er gebeurt ook al heel veel moois, ziet Hella. “Denk aan de prachtige gerestaureerde gevels die je steeds meer terug ziet. Maar ook de manier waarop we evenementen voor een steeds groter publiek toegankelijk maken. Zo brachten we dit jaar voor het eerst een stukje ‘Concours d’Élégance’ van het Loo naar de binnenstad toe. Allemaal oldtimers die door onze binnenstad reden. Dat was prachtig.”

Winterparadijs

winterfair binnenstadOok ziet Hella al reikhalzend uit naar de winterperiode, waarbij ondernemers de binnenstad omdopen tot een waar winterparadijs. Het weekend van 15 december is de Winterfair. “Daar ervaar je het échte kerstgevoel. De straten zijn mooi aangekleed, er is live-muziek en vanaf verschillende haltes kun je je met koetsen door de stad laten vervoeren. Het begon ooit als winterfair aan de Asselsestraat, maar inmiddels doen steeds meer straten mee. Ik vind het zo bijzonder dat ondernemers – naast hun dagelijks werk – bereid zijn om dit soort mooie evenementen op poten te zetten. Dat zoveel partijen investeren en geloven in onze stad, maakt me ontzettend trots.”