Nog meer reden om komend seizoen apenpark Apenheul te bezoeken: Apenheul heeft er namelijk vanaf dit seizoen een nieuwe apensoort bij. Het gaat om zogenoemde talapoins: de kleinste van alle echte apen van Afrika. De twee mannelijke talapoins zijn gelijk vanaf de start van het nieuwe seizoen te bewonderen. 

Apenheul ontving de mannetjes, Lucas en Wyse, vanuit stichting AAP. De stichting ontving de dieren nadat Spaanse autoriteiten de apen eind 2017 in beslag nam bij particuliere eigenaren. Op zoek naar een geschikt adres waar de talapoins de rest van hun leven onder goede omstandigheden kunnen doorbrengen, kwam de stichting uit bij Apenheul. Thomas Bionda, bioloog bij Apenheul: “Talapoins zijn niet bedreigd in het wild, maar wel heel zeldzaam in dierentuinen. Er is geen andere dierentuin in Nederland die deze soort heeft. Voor ons is het dan ook een interessante soort om te houden. Bovendien vinden we het belangrijk om deze bijzondere dieren een goed leven te geven.”

Groep

Naast Lucas en Wyse ontvangt Apenheul binnenkort nog twee vrouwelijke talapoins uit een andere dierenpark. “Uiteindelijk hopen we een groep te kunnen houden op een manier zoals ze in het wild ook voorkomen. Daarnaast hopen we dat de nieuwkomers als onderdeel van het Europese fokprogramma in de toekomst voor nakomelingen zorgen”,  licht Bionda toe. Door Lucas en Wyse te introduceren met twee talapoins die niet door mensenhanden zijn grootgebracht, verwacht Apenheul dat Lucas en Wyse veel meer hun natuurlijke gedrag gaan vertonen en uiteindelijk een mooi leven kunnen leiden.

Nieuw seizoen

Apenheul houdt al sinds 1971 verschillende soorten apen. Vandaag de dag leven er in het park zo’n 300 apen van 35 verschillende soorten. Wil jij de nieuwe aanwinst en alle andere apen komen bewonderen? Je bent van harte welkom op zaterdag 30 en zondag 31 maart en van 6 april t/m 3 november.