Zeg je Apeldoorn, dan zeg je groen. Natuurlijk doet Apeldoorn dan ook elk jaar mee aan de Nationale Boomplantdag. Toch verandert er iets vanaf dit jaar: Apeldoorn kiest ervoor een eigen Boomplantdag te organiseren, in november. Landelijk vindt de Boomfeestdag jaarlijks in maart plaats. 

Apeldoorn heeft al een lange traditie als het gaat om de boomfeestdag. Sterker nog: Apeldoorn is in 1957 ooit als eerste begonnen met het planten van bomen op deze dag. Als European City of Trees vindt de gemeente het belangrijk om te kiezen voor duurzame aanplant met een goede kans van slagen. Daarom planten ze vanaf dit jaar de bomen niet in het voorjaar, maar in het najaar.  Wethouder Mark Sandmann vertelt: “We merken dat het weer verandert en dat kleine bomen die we in het voorjaar tijdens Boomplantdag planten, minder kans hebben. Daarom gaan we dit voortaan in het najaar doen. Zo zorgen we ervoor dat groen ook groener wordt.”

Nieuwe tiny forests

Als invulling voor de Boomplantdag, kiest de gemeente vooor de aanplant van drie nieuwe Tiny Forests. Het eerste minibos – ter grootte van een tennisbaan-  werd vorig jaar november in Zevenhuizen aangeplant.

Tiny forest adopteren

De gemeente Apeldoorn en IVN Natuureducatie starten binnenkort met een actie onder basisscholen en andere organisaties om de locaties te bepalen waar de nieuwe mini bossen in Apeldoorn komen. Apeldoornse scholen kunnen namelijk een Tiny Forest in hun buurt adopteren. Zij verzorgen en planten het minibos, samen met leerlingen, buurtbewoners en de gemeente. Leerlingen worden opgeleid tot boswachters van hun eigen bos: de Tiny Forest Rangers. Ook is er ruimte voor aansprekende natuurlessen in het bijbehorende buitenlokaal. Wethouder Mark Sandmann: “Op deze manier krijgen kinderen de kans om de natuur in de buurt te ontdekken en daarover te leren. En een bos in een woonwijk zorgt voor een schonere lucht, voor verkoeling in de zomer en kan een opslagplek voor regenwater zijn.”