In een ondernemende stad als Apeldoorn verwelkomen we met enige regelmaat nieuwe ondernemers en bestuurders. Maar wie zijn ze eigenlijk en wat vinden ze van Apeldoorn? Maak kennis met ze in deze rubriek ‘Apeldoorns Nieuwe’. Vandaag: Jos van Deursen, voorzitter van het College van Bestuur van Aventus

Jos in het kort

“Ik ben 59, weduwnaar en vader van vier kinderen in de leeftijd tussen de 16 en 26. Mijn jongste dochter volgt sinds kort een MBO opleiding verpleegkunde. Ik woon in Huissen bij Arnhem.

ROC-Aventus bestuursvoorzitter Jos van Deursen

Als voorzitter van het College van Bestuur geef ik leiding aan Aventus. We bieden middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneducatie aan ruim 11.000 studenten. Met ca. 1100 docenten en medewerkers, ruim 200 opleidingen en 12 locaties is Aventus de grootste opleider in de Stedendriehoek Apeldoorn, Deventer en Zutphen.”

Welkom in Apeldoorn! Wat is uw eerste indruk?

natuur in Apeldoorn“Apeldoorn is voor mij vooral natuur, maar ook de stad van ‘Even Apeldoorn bellen’. Een dynamische gastvrije stad, met een dorpse en warme uitstraling. Dagelijks rijd ik over de A50 van Arnhem naar Apeldoorn, een prachtige autorit door de natuur. In de komende periode wil ik graag verder kennismaken met het bedrijfsleven en de publieke sector van Apeldoorn.”

‘Ik voel me al helemaal onderdeel van Aventus’

 U bent nu een paar weken in uw nieuwe functie aan het werk. Wat valt mee, wat valt tegen?

“Er valt niet zozeer iets mee of tegen, maar er vallen me vooral veel dingen op. Zoals de passie van onze docenten om onze studenten te laten groeien zodat ze klaar zijn voor het werk dat ze ambiëren. Een belangrijke en verantwoordelijke opdracht! Aventus is namelijk de belangrijkste opleider van de regio Apeldoorn, Deventer en Zutphen. Ik voel me al helemaal onderdeel van Aventus en vertel – net als collega’s die hier al langere tijd werken – met trots aan onze partners dat wij dit jaar tot de twintig beste ROC’s van Nederland horen.”

Wat wilt u over drie jaar bereikt hebben?

 “De arbeidsmarkt verandert snel. Dit vraagt van ons dat we adequaat inspelen op veranderingen in de markt. Ik zie in onze organisatie tal van interessante initiatieven om ons onderwijs nog beter en sneller aan te laten sluiten op die ontwikkelingen. Ik wil dan ook graag dat Aventus over drie jaar nog sneller dan nu reageert op de vraag vanuit de arbeidsmarkt. Daarnaast wil ik dat we hoogwaardig en modern onderwijs aanbieden op basis van co-creatie met de overheid en het bedrijfsleven dat toekomstperspectief heeft voor elke student.”

‘Bijna niemand weet dat ik naast mijn werk ook kippenhouder ben’

Wat weet bijna niemand van u? 

Wyandotte“Dat ik sinds vier jaar ook kippenhouder ben. Ik ben de trotse eigenaar van drie Wyandotte kippen en sinds kort ook in het bezit van een broedmachine om in het voorjaar bevruchte eieren in uit te laten broeden.”

Wat gaat u compleet anders doen dan uw voorganger?

“Geen idee. Ik wil vooral mezelf zijn en van daaruit Aventus nog steviger op de kaart zetten binnen de Stedendriehoek.”

Wat is het grootste succes dat u in uw vorige baan/banen heeft behaald?

“Het lukt mij altijd om het positieve in de mens te zien en dat als uitgangspunt te nemen voor mijn handelen. Ik ben nieuwsgierig naar wat mensen drijft en stimuleer collega’s om het beste uit zichzelf te halen.”

Als u niet beperkt wordt door tijd en geld, hoe ziet uw ideale weekend er dan uit? 

“Mijn ideale weekend wordt veelal bepaald door kleine dingen: een wandeling met onze hond in de natuur of naar een hockeywedstrijd van één van mijn kinderen kijken. En dan het weekend afsluiten met een lekker diner.”