Medea

“'Apeldoorn zet zichzelf goed op de kaart'”

Medea Huisman (33) mag dan geboren zijn in het Friese Dongeradeel, ze ziet zichzelf als Apeldoornse. Haar vader komt uit Vaassen en zelf woont ze hier al ruim 25 jaar. Medea is de komende twee jaar onze stadsfotograaf.

Voordat de selectiecommissie Medea benaderde om mee te dingen naar de titel stadsfotograaf, was ze er eigenlijk niet mee bezig. Toch werd ze van de 150 kandidaten nummer 1. “Ik liet tijdens mijn expositie in het ACEC verrassende foto’s zien. Ik denk dat dat onverwachte me mede de titel heeft bezorgd. De komende twee jaar ga ik vrij werk maken met een duidelijke link naar Apeldoorn en hoop ik allerlei mooie dingen neer te zetten samen met de Apeldoorners.”

Zelf op pad het opstapje voor ondernemerschap

Na haar grafische opleiding begon Medea als vormgever bij het fashiontijdschrift ZOO magazine. “De fotoshoots die ik voorbij zag komen, inspireerden mij om verder te gaan in de fotografie. Nadat zij kort daarna met het blad Eigenmagazine! begonnen, werd ik al snel op pad gestuurd om foto’s te maken. Dit deed me beslissen om verder te studeren als fotograaf aan de Kunstacademie in Enschede. Na mijn afstuderen ben ik meteen als zzp’er begonnen. Dat doe ik nu ongeveer tien jaar voor bedrijven en instanties, van CODA en de Nierstichting tot Monuta. Ook ben ik nauw betrokken bij het culturele Apeldoorn. Ik ben medeoprichter van ‘Museum voor KOR’ en ‘OPEN OGEN’, een speciale filmhuis filmavond voor jongvolwassenen.

Apeldoorn op de kaart

Apeldoorn is zichzelf goed op de kaart aan het zetten, vindt Medea. “Mijn moeder is hier tien jaar weggeweest en staat ervan te kijken hoe het is veranderd in positieve zin. Van mij mag het allemaal nog wel wat creatiever, maar volgens mij staat iedereen hier daar steeds meer voor open!”

Vrije tijd / Binnenstad

Gigant

“Gigant is de enige plek waar ik uit ga, naar de film ga en waar mijn dochter op les gaat. Ook ben ik lid van de Culture Club voor ondernemers die maatschappelijk en cultureel willen bijdragen. Gigant is voor mij een plek die iedereen een paar keer per jaar zou ‘moeten’ bezoeken. Ze zijn net gefuseerd en bezig met een gehele nieuwe interessante aanpak om een mooi programma neer te zetten voor jong en oud.”

Nieuwstraat 377, Apeldoorn > www.gigant.nl
Vrije tijd / Zien & Doen

Het Leesten

Medea heeft een dochter en is zwanger van haar tweede kindje. “Het Leesten, aan de rand van Ugchelen, is een hele fijne plek om met de kleine te wandelen. Er zit een kleine eetgelegenheid bij en de Ugchelse Berg is prachtig in het avondzonnetje.”

Hoenderloseweg 191, Apeldoorn > www.hetleesten.nl
Vrije tijd / Binnenstad

Eigen

“Ik winkel graag bij Eigen, aan de Korenstraat in het centrum. Je kunt er ook koffie drinken en eten: café-eigenaar Jesse Nauta kookt ontzettend goed. Ambacht, oorsprong en kwaliteit, daar gaat het om in het Eigen Café. Een hele leuke zaak, die zeker de moeite waard is om te bezoeken.”

Korenstraat 112, Apeldoorn > www.ditiseigen.nl
Vrije tijd / Uitagenda

Schenkers

“Koffie drinken bij Schenkers aan de Van Kinsbergenstraat is echt een feestje: ze schenken heerlijke koffie en je kan er lekker lunchen. Eigenaar Matt van Maastricht heeft onlangs zijn eigen koffiebranderij opgericht waar je je eigen koffiebonen kunt kopen. Te gek toch?”

Van Kinsbergenstraat 8, Apeldoorn > www.schenkersapeldoorn.nl

Stad van de Apeldoorners

Ontdek ook wat voor Alien, Marianne en Eg ‘Gewoon in Apeldoorn’ betekent