Eg

“Naar Apeldoorn verhuisd voor de schone lucht”

Eg Dijkhuis (80) is gepensioneerd directeur van Scholengemeenschap de Heze, die inmiddels niet meer bestaat. Hij woont samen met zijn vrouw Henny al tien jaar aan de Baron Sloetkade in Apeldoorn. Daarvoor woonde hij tientallen jaren aan de Poolsterstraat in Apeldoorn-West.

Eg komt oorspronkelijk uit Hardenberg en is inmiddels 55 jaar getrouwd. Voordat ze naar Apeldoorn kwamen, woonden ze vijf jaar in Maassluis. “Ik ben op doktersadvies op zoek gegaan naar een woonplaats in het oosten van Nederland voor ons en onze twee kinderen. Ik had behoorlijk last van de luchtverontreiniging uit de Botlek en Europoort. We hebben voor Apeldoorn gekozen vanwege de schone lucht, omdat het centraal in Nederland ligt en veel voorzieningen heeft voor gezinnen met kinderen. Toen wij er kwamen, was de Apenheul er nog niet, maar je stond wel zo in het bos. Toen we kleinkinderen kregen, hebben we ze vaak meegenomen naar kinderboerderijen in de Maten en Osseveld en Berg & Bos met de Apenheul.”

‘Gek dat we naar Spanje gingen’

Apeldoorn is alles behalve saai, vindt Dijkhuis. “We hebben zwembaden, de Apenheul, een stadstheater, kinderboerderijen, de VSM in Beekbergen, de Julianatoren, veel bos en straks zelfs Serious Request. Daar kan je gewoon niet over zeuren.” “We zijn jaren met de caravan op vakantie geweest”, vult zijn vrouw aan. “Als we dan via de Arnhemseweg en de Jachtlaan weer naar huis reden, dacht ik altijd: ‘Wat zijn we toch gek dat we helemaal naar Spanje zijn geweest’.”

Vrije tijd / Binnenstad

Raadhuisplein

Eén van de voorwaarden voor het appartement tien jaar geleden was dat we dicht bij de stad wilden wonen. En dat is het geval aan de Baron Sloetkade. We lopen regelmatig even naar het centrum. Het Raadhuisplein is een fijne plek. Je kunt er lekker zitten bij Jules Verne of bij Hotel et le Café de Paris. Bij mooi weer gaan we regelmatig even wat drinken of eten op een van de terrassen.

Raadhuisplein 1, Apeldoorn > www.apeldoorn-binnenstad.nl
Vrije tijd / Zien & Doen

Bussloo

Je kunt ons vaak op de fiets vinden. Dan maken we bijvoorbeeld een rondje Bussloo. Je moet even de stad uit, maar dan ben je er zo. Het is sowieso heerlijk fietsen in de omgeving van Apeldoorn. Foto: RGV

Kneuterstraat 13, Wilp > www.leisurelands.nl/recreatiegebieden/bussloo
Vrije tijd / Zien & Doen

De Parken

Vroeger kwamen we met de kinderen en kleinkinderen regelmatig bij de Paleistuinen van Het Loo. Nu die voor ons wat verder zijn, lopen we regelmatig even het bruggetje bij Marialust over De Parken in. Wat een prachtig groene en rustige wijk. We genieten vooral van de rust en de vele vogels.

Regentesselaan 34, Apeldoorn > www.parkenbuurt.nl
Vrije tijd / Zien & Doen

Theater Orpheus

Als er een voorstelling is die ons wat lijkt, komen wij graag bij Theater Orpheus. Het ligt centraal in Apeldoorn en is makkelijk bereikbaar. Er is veel diversiteit in het aanbod. We vinden het geweldig dat er recent is uitgebreid.

Churchillplein 1, Apeldoorn > www.orpheus.nl

Stad van de Apeldoorners

Ontdek ook wat voor Medea, Alien en Marianne ‘Gewoon in Apeldoorn’ betekent