Dat Apeldoorn een fijne plek is om te wonen en op te groeien, blijft ook in de rest van Nederland niet onopgemerkt. Uit een recent onderzoek van de provincie Gelderland en het Rijk blijkt namelijk dat de populariteit van onder andere Apeldoorn groeit onder woningzoekers uit de Randstad. 

Uit het onderzoek blijkt dat niet alleen Apeldoorn, maar ook Arnhem, Ede en Zutphen steeds meer woningzoekenden uit het Westen mogen verwelkomen.

Rust & groen

Een belangrijke vraag in het onderzoek van het ministerie is de reden van de toenemende populariteit. Zijn het vooral werkende mensen die de (te) hoge woningprijzen in de Randstad niet meer kunnen betalen? Of zijn het juist gepensioneerden die de drukte van ‘de grote stad’ inruilen voor het groen en de rust van de Veluwe?

Forenzen

forenzenVooralsnog lijkt het erop dat het gaat om forenzen, dus de mensen die voor hun werken heen en weer reizen naar de Randstad. Dat concluderen de onderzoekers omdat vooral steden met goede weg- en spoorverbindingen aan populareit winnen.

Toekomst

Wat deze trend betekent, is op dit moment nog niet duidelijk. Een van de conclusies kan zijn dat Gelderse steden – waaronder dus Apeldoorn – meer huizen moeten bouwen. Het onderzoek moet volgend jaar afgerond zijn.