Een mooier afscheid kan bijna niet voor burgemeester John Berends: hij is benoemd tot ereburger van Apeldoorn. Dat gebeurde tijdens de bijzondere raadsvergadering waarin hij afscheid nam als burgemeester van onze gemeente. Vanaf 6 februari gaat Berends aan slag als Commisaris van de Koning in Gelderland. 

Tijdens de speciale raadsvergadering kreeg hij van locoburgemeester Jeroen Joon de Zilveren Wapensleutel, die bij de benoeming hoort.

Hoogste waardering

Deze eervolle titel krijgt Berends niet zomaar: het ereburgerschap is de hoogste waardering voor een persoon die zich op een vernieuwende manier heeft ingezet voor de Apeldoornse samenleving. Dat kan zijn voor één of meerdere hele belangrijke projecten of in functies die heel belangrijk of representatief zijn.

Tussen de mensen staan

“John Berends heeft ervoor gezorgd dat Apeldoorn zelfbewuster is geworden. Apeldoorn is meer ‘the place to be’ geworden”, laat de gemeente in een persbericht weten. “Hij heeft meegeholpen aan een bestuurscultuur in Apeldoorn die past bij deze tijd, met uitstekende verhoudingen tussen gemeenteraad, college en ambtelijke organisatie. Inwoners en ondernemers kunnen makkelijk met hem in contact komen en hij zoekt hen zelf ook op. Hij staat niet boven, maar tussen de mensen en zoekt verbinding. Hij heeft op een heel goede manier leiding gegeven en is opgestaan als eerste burger van Apeldoorn waar dat nodig was.”

 

Beeld: Maarten Sprangh