Op vrijdag 22 maart is het zover: dan beleeft TEDx Apeldoorn zijn vierde editie. Maar waarom zou je er eigenlijk naartoe gaan? We vroegen het aan Dieuwke de Boer, één van de initiatiefnemers. 

1) Geïnspireerd raken door bijzondere verhalen

TED staat voor Technology, Entertainment en Design. TEDx is hét wereldwijd bekende inspiratiepodium om ideeën, ervaringen en visies die de moeite waard zijn om te delen, te delen met een groot publiek. Vanuit diverse invalshoeken, T-E-D, wordt een thema belicht. TEDx is dit jaar op Zwitsal: een positieve, industriële plek waar techniek, inspiratie, duurzaamheid en events bij elkaar komen. Ook daar komt technology (T), Entertainment (E) en Design (D) dus weer in terug.”

2) De grote variatie aan sprekers

Anne-Paul Lancel, één van de sprekers

Anne-Paul Lancel, één van de sprekers

Van talks over huiselijk geweld tot kunstmatige intelligentie en van seks tot oorlog: allerlei thema’s passeren tijdens deze TEDX de revue. “Het thema van dit jaar is ‘Crossing Borders’. We hebben tien inspirerende sprekers die elk hun eigen grensverleggende verhaal vertellen. Het zijn verhalen over grenzen opzoeken, grenzen overschrijden en eigen ervaringen waarbij zij tegen hun grenzen aanliepen. Grenzen in de breedste zin van het woord: geestelijk, lichamelijk, menselijk, technologisch, bewust en onbewust.”

3) Omdat het meer is dan alleen luisteren

Het belangrijkste onderdeel van TEDx zijn de verschillende talks, maar er is ook een side-programma. “TEDx Apeldoorn onderscheidt zich van een congres door de gehele invulling. De talks geven je inspiratie, maar ook je andere zintuigen worden tijdens deze dag geactiveerd. Zo is er muziek, theater èn uiteraard lekker eten. Over elk onderdeel wordt evenveel nagedacht: alles bij elkaar maakt het TEDx Apeldoorn.”

4) De setting: intiem en laagdrempelig

De initiatiefnemers achter TEDx Apeldoorn rekenen op zo’n 120 bezoekers. “Daarmee is de setting redelijk intiem. Dat doen we bewust, om mensen écht aanwezig te laten zijn. Ook als je alleen komt, voel je je waarschijnlijk snel op je gemak. Iedereen heeft namelijk hetzelfde doel: leren en een mooie dag beleven met elkaar. Wij zorgen voor een ontspannen omgeving waar iedereen welkom is én zich welkom voelt.”

5) Nieuwe mensen leren kennen

Naast de bijzondere verhalen van de mensen óp het podium, is er ook genoeg ruimte om je eigen verhaal off stage te doen. “Er zijn drie pauzemomenten van 45 minuten tot een uur. Dat hebben we bewust zo ingepland, zodat je het gesprek met elkaar aan kunt gaan en eventueel je eigen verhaal kunt doen.”

Deze bijzondere dag meemaken?

Wil je deze bijzondere dag meemaken? Dat kan! Kaartjes kosten 67 euro per persoon. Dit is inclusief hapjes, drankjes en een diner. Wacht niet te lang, want de tickets zijn al bijna uitverkocht!

Sprekers TEDx Apeldoorn

 

Beeld: TEDx Apeldoorn